Сърдечносъдови заболявания

Липидите са мазнините в кръвта. В нормални нива липидите изпълняват важни функции в тялото, но ако са в излишък те могат да причинят редица здравни проблеми. Хиперлипидемията включва няколко състояния, но обикновено означава високо ниво на холестерол или на триглицеридите.

Високите нива на липидите могат да ускорят процеса атеросклероза (втвърдяване на артериите). Нормално артериите са меки и не са стеснени отвътре, но с годините се формира субстанция по стените на артериите, наречена плака. Плаката се състои от липиди и други вещества, циркулиращи в кръвта. Колкото по-голяма става плаката, толкова повече се запушва и уплътнява артерията. Евентуално може да се образува достатъчно плака, за да се наруши кръвотока през артерията.

Атеросклерозата увеличава риска от сърдечни заболявания, инсулт и други съдови болести. За щастие нивата на липидите могат да се контролират и с намаляването им се превантира или забавя прогресията на атеросклерозата.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Симптоми

Сама по себе си хиперлипидемията може да не даде никакви симптоми!
Може да се появяват т.нар ксантелазми или ксантоми по кожата в определени участъци от тялото. Ксантелазмите представляват жълтеникави холестеролови отлагания около клепачите. Около 50% от хората с ксантелазми имат нормални нива на холестерол, което означава, че в образуването им участват и други фактори.

 

 

 

 

 

 

 

При фамилна хиперхолестеролемия се образуват ксантоми по сухожилията, по дорзалната повърхност на горните крайници и по ахилесовите сухожилия, както и по повърхността на седалището. Високите концентрации на LDL водят до нерецептор-медиирано поемане на LDL от извънклетъчния матрикс, включително този на артериалната стена, което води до образуване на ксантоми и атеросклероза.
Хетерозиготната форма на това разстройство има честота от около 1 на 500 човека, правейки го едно от честите генетични заболявания.

 

 

 

 

 

 

 

Причини

Най-често хиперлипидемията се причинява от ежедневните навици или от лечими медицински състояния. Затлъстяването, липсата на физическа активност, тютюнопушенето са факторите, които причиняват хиперлипидемия. Тя може да се предизвика и от заболявания като диабет, бъбречни заболявания, бременност, хипофункция на щитовидната жлеза.

 

Хиперлипидемията също така може да бъде наследствена. Причината може да е генетична при нормално телесно тегло и наличието на хиперлипидемия и при други членове на семейството.
Имате по-голям риск за развитие на хиперлипидемия ако сте мъж над 45 години или жена над 55 години.

 

 

Диагностика

Поради обикновено липсата на симптоми, ще е нужно кръвно изследване за откриване на хиперлипидемия. Препоръчително е всеки човек над 20-годишна възраст да се изследва на всеки 5 години.
От резултатите се установяват нивата на различните липиди в кръвта и се сравняват с нормалните стойности. Съобразно нивата на липидите се определя и вида терапия – промяна в начина на живот или медикаментозно лечение, или и двете.
Също така се определя дали има наличие на атеросклероза или рискови фактори за сърдечно заболяване. Колкото повече рискови фактора имате за сърдечно заболяване, толкова по-агресивна трябва да е терапията на хиперлипидемията.

Повечето кръвни тестове измерват нивата на LDL („лош” холестерол), HDL („добър” холестерол), тотален холестерол (LDL+HDL) и триглицериди.
За да имате нисък риск от сърдечно заболяване, желаните липидни нива са:
•    LDL < 130 mg/dL или под 2,6 ммол/л
•    HDL > 40 mg/dL (мъже) и >50 mg/dL (жени) или > 1,55 ммол/л
•    Тотален холестерол < 200 mg/dL или < 5 ммол/л
•    Триглицериди < 1,7 ммол/л

 

Лечение

Лечението зависи от липидните нива, рисковите фактори за сърдечно заболяване и здравното състояние като цяло. Първата стъпка е промяна в начина на живот.
Целта на терапията е да се снижат нивата на LDL холестерола възможно най-много. Ако не се постига снижение с промяна на начина на живот, тогава се прибягва до медикаменти. Като цяло мъжете над 35 години и постменопаузалните жени са подходящи за липидпонижаващи медикаменти. Те включват:
•    Статини, които предпазват oт производство на холестерол в черния дроб
•    Медикаменти, които не позволяват на холестерола да се резорбира в организма с жлъчния сок.
•    Фибрати
•    Ниацин (витамин В5)

Терапевтичните промени в начина на живот могат да намалят  тоталния холестерол с 10-20% при някои хора. По-често при повечето хора се постига намаление на хиперлипидемията с 2-6%.

Най-голямата част от промяната в начина на живот е промяната в диетичния режим.

Препоръчват се промени като:
•    Намаляване приема на наситените мазнини до 7% от общия прием на калории
•    Намаляване на тоталния мастен прием до 25-35% от дневния калорием прием
•    Ограничаване приема на холестерол на по-малко от 200 мг на ден
•   Прием на 20-30 грама на ден на разтворими фибри, които се намират в овес, грах, боб, някои плодове
•    Увеличаване на приема на растителни станоли и стероли, вещества, които се намират в ядките, растителното олио, царевицата и ориза, до 2-3 грама на ден

Други храни, които помагат за контрола на холестерола, включват риба като сьомга, сардини, скумрия. Тези риби съдържат омега-3 мастни киселини, които могат да намалят триглицеридите. Тофуто, соевите ядки и други заместители на месото, съдържат антиоксиданти, които намаляват LDL.

Наднорменото тегло може да намали HDL холестерола, а намаляването на теглото може да понижи LDL нивата. Индивидуално се определя колко телесна маса е нужно да се премахне. Централното затлъстяване води до по-голям риск от сърдечни заболявания, отколкото затлъстяването около ханша, бедрата и седалището.
Физическите упражнения са друг компонент от терапевтичните промени в начина на живот. Препоръчва се ходене поне по 20-30 минути на ден в повечето дни от седмицата. Физическите упражнения помагат за понижаване на теглото, премахване на стреса, повишаване на HDL и намаляване на LDL и триглицеридите.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Тютюнопушенето трябва да се прекрати незабавно след откриване на наличие на хиперлипидемия. Тютюнопушенето може да намали HDL, да стесни кръвоносните съдове и да увреди стените на съдовете.